Bezoek Ottignies-Louvain-la-Neuve »

Contacteer ons

Ontdekkingsparcours

 

Wandeling in Rofessart

1. Uitzicht op Profondsart

Vertrek in de buurt van het kasteel van Lambermont. Van op de parkeerplaats van de kerk van St Jozef in Rofessart, nemen we de rue Victor Stenuit. Een beetje verder, tegenover de begraafplaats, krijgt u een prachtig uitzicht over een kleine beboste vallei.

2. De hellingen van de oude weg van Brussel

Na de kruising met een vrij nieuwe wijk, verlaat u het gehucht van Rofessart langs de oude weg van Brussel. U merkt verschillende lokale boomsoorten op de linkerhelling van deze weg: De es (herkenbaar aan zijn zwarte bladknoppen), de acacia (met zijn zeer gespleten schors en jonge doornige takken), de vlierbessen (waarvan de bloemen en vruchten dienen om stroop te maken). De Amerikaanse vogelkers, een soort die onlangs in onze contreien werd ingevoerd en herkenbaar is door zijn kleine vruchten die op kersen lijken (maar niet eetbaar zijn!), groeit hier bijzonder graag. Verder is de open vegetatie gekleurd door het klokbloempje, met zijn paarse bloemen in de vorm van belletjes, en de wilde cichorei met haar blauwe bloemen.

3. De kapel Robert

Aan het einde van deze weg, lopen we een honderd meter verder op de Brusselse steenweg alvorens af te slaan naar het pad nr 2. Vroeger gebruikt als verbindingsweg tussen Waver en Nijvel ten tijde van de grote overstromingen, leidt deze weg ons naar de kapel Robert. Gelegen aan de rand van Lasne en Limelette, is deze eenvoudige blauwe stenen nis gewijd aan de nagedachtenis van een herder gedood tijdens een vechtpartij. Ze werd gebouwd naast een kleinbladige linde.

4. Het panorama vanaf het landbouwplateau

Na langs een gordijn van bomen te hebben gelopen die de imposante gebouwen van het Wetenschappelijk Centrum voor de Bouw verbergen, dat werd gebouwd op een landbouwplateau, doorkruisen we verschillende gewassen: tarwe, erwten, bieten... Vandaar kunt u genieten van een onbelemmerd uitzicht (vanuit de verte zien we de toren van de kerk van Céroux, het Kasteel van Moriensart...).

5. Een prachtige zomereik

Vooraleer het pad No. 7 te nemen, vroeger "Chemin des Veneux" genoemd, ontdekt u aan de rechterkant, een indrukwekkende zomereik.

6. De hellingen van het pad nr 7

In de zomer, bezaaien de rode klaprozen, het wit van de kamille, de velden van madeliefjes en margrieten, het paars van e klokbloempjes en het geel van het bitterkruid de hellingen van het pad nr 7 in een explosie van kleuren. Twee recente schuren gaan een gebied beplant met populieren vooraf. Hierop meet een mast de windsnelheid (in de hoop hier een windmolen te installeren). Op deze plek observeert u het wilgenroosje en de grote witte smeerwortel. Deze laatste, in het algemeen ondergeschikt aan de wetlands, werd vroeger gebruikt voor zijn helende eigenschappen.

7. Het bos van Rofessart

Na de steenweg over te steken, komt u in de rue du Charnois die vroeger beplant was met haagbeuk. Vandaar ontdekt u links het bos van Rofessart. Voornamelijk beplant met beuken en eiken, en ook met essen, esdoorn, populieren, kastanjes, meidoorn en lijsterbessen.

8. Panorama op de vallei van Pinchart

Aan het volgende kruispunt neemt u de rue de Lasne. Na het bos, achter een enorm struikgewas waar de insecten verzamelen (vlinders, kevers ...), krijgt u een prachtig uitzicht over de vallei van Pinchart aangeboden. Dit enorme gebied van grasland is de favoriet van de torenvalk en sperwer.

9. De zuidelijke hellingen van de rue de Lasne

Lagerop, aan de linkerkant vinden we gemakkelijk een aantal hagedissen die zich koesteren in de zon.

10. Op de hoek van de rue des Vergers en de rue de Lasne

Een mooie uitlijning van gesnoeide wilgen gesnoeid als afgenotte bomen beschermen de schapen tegen weer en wind. Hoewel het traditionele gebruik ervan vandaag is verdwenen, worden deze heel regelmatig gesnoeid.

11. De hellingen van de rue des Vergers

Ook nog wel de Laid Trou genoemd, vormt de rue du Verger een van de drie prachtige holle wegen van de gemeente. De vegetatie is heel divers. De hoge helling en zijn bekleed met grote wintereik, wilde kers, zwarte vlierbes, meidoorn en papenmuts. Op links kunt u eveneens een bijzonder gras merken van deze schaduwrijke zones op een arm en droog land: de bochtige smele. Bij warm weer wordt deze hoek gewaardeerd voor zijn schaduw en koelte. Langs dit pad kunt u de vallei van Pinchart in Rofessart bereiken via de rue du Charnois.

12. De boomgaarden in de rue du Charnois

Ondanks de verstedelijking van de straat, blijven nog twee aanzienlijke boomgaarden bestaan. Naast de esthetische en landschappelijke aantrekkingskracht, bieden ze een voedingsbodem en broedplaats voor vele diersoorten.

13. Het uitzicht vanaf het wandelpad nr 29

Dit verharde pad daalt af tussen de korenbloemen en het vastgewortelde biggenkruid (uit de cichorei-familie). Het geeft uit op de graslanden aan de achterkant van de avenue Haulotte.

14. De diepte van Try

Dit gebied voorheen braakliggend, wordt nu bezet door weilanden. Het gebied tussen de boerderij Fond du Try en de bron van Baleau – het geheel aangevuld met opmerkelijke linden van de avenue de Lambermont -- wordt overigens hernomen als landschappelijke interessezone voor het sectorplan.

15. De boomgaard in de rue du Baleau

In de lager gelegen weide dan de avenue de Lambermont en van de rue du Baleau, toont een oude, zeer goed onderhouden boomgaard een brede variëteit van oude rassen hoogstammen: de sterrenet, de mooie bloem...

16. De bron van Baleau

Deze voedde een waterkersvijver die er vandaag verlaten bijligt. In de buurt bewondert u een prachtige privé-vijver.

17. Het kasteel van Lambermont

Om terug te keren naar het vertrekpunt, passeert u de kasteelingang. De boerderij werd omgevormd in 1835 om vandaag deze eigendom te tonen, omringd door een park waarvan de drie gemeenschappelijke beuken die de ingang afzetten, zijn geklasseerd.

18. De opmerkelijke linden van de rue Haulotte

We kunnen ook een omweggetje maken via de kapel gesitueerd op de rue Alfred Haulotte, omzoomd door twee opmerkelijke lindebomen.


In the year 2000 Corum introduced the Bubble, an oversized rolex replicaBreitling replicahttp://www.select.org.uk/image.php?p=AudemarsPiguet-Replica.htmlreplica watchescopy watchesPanerai Replica WatchesIWC Replica Watchesbreitling replicaCARTIER REPLICAreplica watches salecartier replicaSWISS REPLICA WATCHES with an even larger crystal .