Bezoek Ottignies-Louvain-la-Neuve »

Contacteer ons

Ontdekkingsparcours

 

Wandeling van Pinchart

Dit circuit zal u toelaten om :

Langs de Pinchart te lopen tot aan de bron gebruik makend van de paden (81 en 85), in de vergetelheid geraakt en die worden toegankelijk gemaakt voor iedereen.

De bewegwijzering te ontdekken die we algemeen te zien krijgen over de verschillende circuits.

Het tiental panelen te beoordelen die zijn opgesteld door leden van het Gemeentelijke Ontwikkelingsplan voor de Natuur (PCDN), die de waardering van het natuurlijk erfgoed beoogt.

Een afstand van ongeveer 12 km, maar dit circuit biedt nochtans een korter alternatief. Net als voor de eerder gepubliceerde wandelingen, staan er elf nummers op de kaart. Zij verwijzen naar de teksten die u hieronder kunt vinden. Op de kaart verschijnen ook "P": Het gaat om negen panelen van het PCDN die beschrijvingen van het natuurlijke erfgoed herneemt.

1. Het bos van Buston

Het bos van Buston is gemeentelijke eigendom. Sinds 1999 probeert de stad – met verschillende partners – de drie functies van het bos te bevorderen: De functie van de visserij, de ecologische en de sociale functie.
Ga het bos in en loop rond de verschillende vijvers. U kunt er ter plaatse misschien een ijsvogel, een grote bonte specht, een boomklever of kleine kikkers geboren in een van de vijvers waarnemen.

2. Een reserve van kikkers/padden en de "Paarse schubwortel"

Elk jaar, in het voorjaar, organiseert de PCDN een reddingsoperatie van de kikvorsachtigen. De taak bestaat erin om kikkers en padden te helpen om van het bos waar ze hun aardse leven leiden, en een schuilplaats vonden in de winter ('s nachts buiten komend bij nat weer) naar de vijvers te komen, waar ze hun eieren leggen. Een andere bijzonderheid van dit bos, dat privé is, bestaat erin dat het een van de twee enige locaties is in Waals-Brabant waar de Lathraea clandestina (paarse schubwortel) een onderdak vindt (de tweede is op punt 12). Het gaat om een zeldzame en beschermde plant. Ondanks de kleur van een uitgesproken paars, loopt u het risico om de plant niet op te merken want ze bloeit helemaal bij de aanvang van het seizoen, heeft geen stengel en leeft in symbiose aan de voeten van essen en elzen...

3. De boerderij van de molen en de Pinchart

Langs de Pinchart, heeft met weet over activiteiten van het "molen"-type op de plaats van de huidige boerderij, sinds 1374. De boerderij die dateert van 1752, werd aan het begin van de eeuw omgebouwd. Men heeft er toen een metalen wiel geplaatst met een baggeremmer aangedreven. Het stroompje van Pinchart vindt zijn oorsprong in een weiland op een plaats genaamd Montaury, en mondt uit in de Dijle ter hoogte van de boerderij, aan de brug. In haar wateren, wordt er slechts stekelbaars geteld, een kleine vis 5 tot 8 cm lang, wat getuigt van een gemiddelde kwaliteit van het water.

4. De waterkersvijver

Het parcours van de Pinchart wordt afgebakend door een aantal interessante natuurgebieden, met inbegrip van de oude waterkersvijvers van Pinchart. Geëxploiteerd tot ongeveer twintig jaar geleden, worden ze nu beheerd door de stad en het PGDN. De eend en de houtsnip hebben er hun onderkomen gevonden. Er bestaat een bijzondere vegetatie: zegge, lisdoddes, veenwortel, en natuurlijk, waterkers. De dijken die de productiebekkens begrenzen worden elk jaar onderhouden, om een vochtig milieu te behouden, terwijl een fysionomie in acht worden genomen die aan de oude productie-activiteit van waterkers herinnert.

5. De Pinchart of de "rë dë Pën’tchô" (Waals)

De heropening van voetpaden 81 en 85 laten toe om in het wilde gedeelte langs de Pinchart te lopen. Het woord "Pinchart" zou afkomstig zijn van het Nederlandse en "schitterende aarde" betekenen.

6. De rue du Puits

De rue du Puits – die naar verwachting zal worden verbeterd - is een essentieel wegennet op het gebied van de zachte verplaatsingen: ze maakt het mogelijk om een gemakkelijke verbinding te maken tussen het centrum an Ottignies met de Puits, in Lasne of in Rixensart. U hebt een prachtig uitzicht over de velden van Céroux in de verte, en dichterbij, over een oude boomgaard. Sinds enkele jaren, herplant de stad boomgaarden met hoogstammen, wat van essentieel belang is voor insecten, vogels (uilen, bijvoorbeeld) en zoogdieren.

7. De boerderij des Hayettes

Deze hoeve, reeds vermeld in 1482, heeft haar oorspronkelijk doel sedert meerdere jaren verloren. Daar, in de lager gelegen weilanden bevinden zich de bronnen van Pinchart.

8. De velden van Padri Céroux

Vanaf hier heeft u een zeer open uitzicht over platteland van Ottignies-Louvain-la-Neuve. De bermen, extensief beheerd (laat maaien), tooien zich met de prachtige kleuren van de klaproos of het woekerkruid...

9. De boerderij van Balbrire

Deze boerderij wordt reeds vermeld in de 13de eeuw, maar het huidige gebouw dateert uit de 18de. De plaatsnaam "Balbrire" betekent "Belle Bruyère". Hij roept de aanwezigheid op van deze planten op de bodem van de vallei.

10. De Fond du Try

De weg langs de vallei van Pinchart is vaak vochtig. Hij wordt immers gevoed door vele kleine bronnen die verschijnen aan de voet van de heuvel.
We vinden een vegetatie op de bodem van de vallei, bestaande uit wilgen, essen, populieren... die wordt geassocieerd met de lathraea clandestina.


In the year 2000 Corum introduced the Bubble, an oversized rolex replicaBreitling replicahttp://www.select.org.uk/image.php?p=AudemarsPiguet-Replica.htmlreplica watchescopy watchesPanerai Replica WatchesIWC Replica Watchesbreitling replicaCARTIER REPLICAreplica watches salecartier replicaSWISS REPLICA WATCHES with an even larger crystal .