Bezoek Ottignies-Louvain-la-Neuve »

Contacteer ons

Ontdekkingsparcours

 

Wijken van Biéreau en Bruyères


Biéreau

De wijk Biéreau was de eerste buurt gebouwd in Louvain-la-Neuve (1971-73), bestaande uit een woonwijk en een academische zone, alsook de Cyclotron (deeltjesversneller, de krachtigste in West-Europa van zijn categorie met een bereik van meer dan 100 miljoen elektronvolts). De woonwijk is gegroepeerd rond de oude Brabantse boerderij van Biéreau. Voor de boerderij strekt zich de Scavée du Biéreau uit, een holle weg die in het verleden Biéreau met Lauzelle verbond. De boeren volgden deze om hun kudden naar de vallei te leiden.

 In het oosten van de wijk Biéreau ligt het gehucht la Baraque dat op deze plaats bestond vóór de komst van de U.C.L. Met een kleien bevolking, hergroepeert deze "aparte" wijk oude huizen en ook meerdere alternatieve woonblokken die het resultaat zijn van architectonische experimenten: aanhangwagens, stolpen, huizen met rietdaken...

Bruyères

De wijk des Bruyères is samengesteld uit een groot aantal collectieve woningen, waaronder studentenkotten (kamers) en gemeenschappelijke appartementen. Deze wijk werd omgevormd tot een werf om hoofd te bieden aan de sterke studentenvraag. In het noorden begrensd door het meer van Louvain-la-Neuve, hebben eenpersoonswoningen en stedelijke collectieven er hun plaats gevonden in de omgeving. Het zuiden van de wijk is uitgebreid met een nieuwe verkaveling bestaande uit enkele familie huizen en appartementsgebouwen.